Νέα κυκλοφορία: Ο ιστορικός χάρτης της Μικράς Ασίας

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Γενοκτονίας, κυκλοφόρησε ο νέος μας ιστορικός χάρτης της Μικράς Ασίας, αφιερωμένος στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού και Θρακιώτικου Ελληνισμού. Μία μοναδική έκδοση που παρουσιάζει τον μικρασιατικό ελληνισμό προ του 1922, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, καθώς και την ιστορική (αρχαία και βυζαντινή) γεωγραφία της Μικράς Ασίας. Με την έκδοση αυτή, τιμούμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ευελπιστώντας να βάλουμε το λιθαράκι μας στην προσπάθεια διατήρησης της συλλογικής μας μνήμης.

Στον χάρτη αυτόν περιλαμβάνονται:

>  Η ιστορική γεωγραφία της Μικράς Ασίας: γεωγραφική διαίρεση, αρχαίες και μεσαιωνικές ελληνικές πόλεις, ναοί, φρούρια, μοναστήρια.

> Η Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα: αστικά κέντρα, διοικητική διαίρεση, μείζον οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια.

> Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης προ του 1922: πληθυσμιακά κέντρα, εκκλησιαστική διαίρεση, όρια μητροπόλεων.

> Η Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922): στρατιωτικές επιχειρήσεις, άξονες και όρια προέλασης, οι κυριώτερες μάχες. Το αντάρτικο στον Πόντο.

> Η Συνθήκη των Σεβρών: ο σχεδιασθείς διαμελισμός της αυτοκρατορίας και οι πρόνοιές της για τον Ελληνισμό.

> Δημογραφικά στοιχεία του μικρασιατικού καί θρακιώτικου Ελληνισμού – Γενικό σχεδίασμα τής Γενοκτονίας του.

Similar Posts